Hypotheek ondanks BKR en gratis tips die echt werken

Hypotheek ondanks BKR en gratis tips die echt werken, die vind je hier.

Er komt een moment in je leven dat je een huis wilt kopen. Huren biedt weliswaar flexibilitieit, maar je gooit eigenlijk elke maand geld weg. Je bouwt niets op. Met een hypotheek investeer je eigenlijk op de langere termijn. Na het bereiken van de looptijd (meestal 20 jaar) is je huis (voor het grootste gedeelte vaak) afbetaald. Met een beetje mazzel is de waarde van je huis gestegen in de jaren en kun je vervolgens het huis met winst weer doorbetalen. Van de staat krijg je je OAW, aangevuld met je pensioen en als je dan je huis kunt verkopen voor een paar ton ga je lekker genieten van je oude dag.

Deze droom is helaas niet zo makkelijk bereikbaar voor iedereen. Er zijn zat voorbeelden van mensen die door kleine foutjes in het verleden geen hypotheek kunnen krijgen. Het gaat soms zelfs om hele kleine bedragen; bijvoorbeeld het vergeten van terugbetalen van een betaling die je met een Bijenkorf creditcard hebt gedaan van een paar tientjes! Het is dus zeker niet zo dat het alleen gaat om mensen die duizenden euro’s schuld hebben (gehad).

Helaas zijn de banken (en vooral in de huidige tijd) niet echt vergevingsgezind. Ze checken je BKR verleden bij je hypotheekaanvaag en dan ben je de pineut.

Hierbij een aantal tips.

Tip 1: krijg inzicht in je huidige registratie
Probeer eerst inzicht te krijgen wat de ‘schade’ precies is. Iedere consument kan bij het BKR in Tiel zelf een uitreksel van zijn/haar BKR vermeldingen aanvragen. Dat kost minder dan 20 euro. Je weet dan vervolgens precies wat voor oorzaken er zijn en wat voor coderingen er op je naam staan. Stel dat blijkt dat het inderdaad komt door een kleine schuld uit het verleden van bijv. een telefoonrekening van een paar tientjes, dan helpt je dat als je zelf wilt proberen om de kredietverstrekkers te overtuigen dat je wel degelijk financieel betrouwbaar bent. Nee heb je, ja kun je krijgen is het devies.

[ad#336×280-rechts]

Tip 2: schakel een intermediair in.
Er zijn diverse tussenpersonen die u kunnen helpen. Zij hebben vaak betere banden met de hypotheekverstrekkers dan u. Zij kunnen uw situatie beter ‘verkopen’ dan u zelf. Pas wel dat op u niet in zee gaat met mensen die eerst allerlei voorschotten vragen. Vraag naar referenties en ga niet in zee met mensen die louter adverteren met mobiele nummers en gratis emailadressen. Met een A2 notering achter uw naam (dat is de minst zware notering) heeft u de meeste kans om via een intermediair alsnog een hypotheek te krijgen.

Tip 3: onderzoek of je je BKR registratie kunt verwijderen.

Er bestaat een kans dat er vormfouten zijn gemaakt door de schuldeisers waardoor u een BKR registratie hebt gekregen. Mocht het zijn dat er ook bij u fouten zijn gemaakt dan is men ook verplicht uw bkr code te verwijderen. Er is bij het BKR zelfs een geschillencommissie die hier over vergadert. Op internet zijn er tevens juridische adviesbureaus te vinden die zich gespecialiseerd hebben in het verwijderen van BKR. Ook hier geldt: vraag naar referenties die je kunt controleren. Google goed rond om te kijken of er geen negatieve geluiden te vinden zijn.

Concluderend is te zeggen dat een hypotheek ondanks BKR niet onmogelijk is. Je kunt het zelf proberen maar ook hulp van buiten inschakelen.